Welkom op Natuurlandschap.nl

Het Nederlandse landschap en de  natuur in Nederland zijn uniek in de wereld. Nederland herbergt natuur die nauwelijks ergens anders voorkomt. Dat komt voornamelijk door de ligging van Nederland in de delta van vier grote rivieren.

Er wordt vaak geringschattend over de natuurlandschappen in Nederland gedacht. Over het algemeen vinden veel mensen dat de Nederlandse natuur niet veel voorstelt in vergelijking met de natuur in het buitenland.

Deze website laat aan de hand van foto’s van de natuurgebieden in Nederland zien dat deze veronderstelling niet klopt.

Per provincie zijn de verschillende natuurgebieden gerangschikt. Hopelijk neem je een kijkje en raak ook jij overtuigt van de rijkdom van het Nederlandse natuur landschap!


klein warkruid of duivelsnaaigaren

klein warkruid of ook wel duivelsnaaigaren genoemd

Strabrechtse heide

Strabrechtse heide

Natuur in Nederland

De natuur in Nederland is onderverdeeld in 17 verschillende natuurtypes. Het idee hier achter is dat elke terreinbeheerder in Nederland met eenzelfde typologie werkt, zodat het verkrijgen van subsidies op een eerlijke manier wordt toegekend. Daarnaast zorgt deze onderverdeling ervoor dat het beheer goed met elkaar wordt afgestemd. Een paar voorbeelden van deze natuurtypes zijn: droge heiden, vochtige schraalgraslanden, vochtige bossen, vogelgraslanden en cultuurhistorische bossen.

Ree

Ree

Landschappen in Nederland

Nederland kent verschillende type landschappen, deze zijn voor een groot gedeelte bepaald door de grote rivieren en de ijstijden, die enkele duizenden jaren geleden ons land vormde. Zo geeft het Berg- en dallandschap in Zuid-Limburg  een geheel ander beeld dan het Hoogveen in de Provincie Groningen.

Loonse en drunense duinen

Loonse en drunense duinen, mooie natuur in nederland.